Contacte

Presentació president SCCOT període 2019-2021

Societat Catalana de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia

Joan Minguell Monyart

La Societat Catalana de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia (SCCOT) és una societat científica amb 88 anys d’historia. Es fundà el 27 de març del 1991. El 2007, en el 75è aniversari, el Dr. Joan Valentí realitzà una excel.lent monografia sobre la seva historia.

La formació és el pal de paller i la nostra raó de ser.  Els nostres esforços així com bona part del pressupost de la societat va encaminat a la mateixa. Hem anat augmentant la dotació econòmica amb premis a la millor Tesi doctoral, al millor article publicat, premi per ajudar a publicar un article, així com el premi Josep Trueta a projectes de recerca. La valoració dels mateixos la fan els membres de la junta de manera imparcial i objectiva i es presenten durant el congrés. La formació es materialitza amb un programa formatiu desenvolupat amb anterioritat però que any rera any es va millorant des de la vocalia de docència. Aquest any volem tornar a donar un nou impuls que de ben segur es reflectirà amb un salt qualitatiu. Volia remarcar el suport de la SCCOT al curs 4D-Health que s’organitza a Igualada i que té com a objectiu la formació en habilitats no tècniques. La societat també dona auspici a jornades científiques i cursos de formació diversos.

La recerca en el nostre entorn, tant important per ser excel.lents, també és un dels nostres objectius. S’ha creat recenment la vocalia de recerca i innovació i hem iniciat un registre de projectes de recerca de tot el territori amb l’objectiu de sumar esforços en projectes comuns. Entenem que la col.laboració interhospitalaria és i serà cada vegada més important i necessària.

El soci és finalment la peça clau de la societat i per tant tenim el deure de servir-lo des del compromís, honestedat i transparència. Actualment som 868 socis i això ens demostra que la societat està en un bon moment. Volem seguir creixent. El reconeixement dels nostres professionals és un deure que tenim i per aquest motiu vam crear aquest any els premis d’honor als professionals amb un mínim de 35 anys de vida professional i que han destacat pels seus  valors  professionals i humans;  i també els premis a l’excel.lència professional  per l’expertesa en un determinat àmbit. El juny de 2019 es varen fer entrega, en un acte emotiu al Palau de la música.

El congrés de la SCCOT, les jornades dels comarcals i les sessions ordinàries del tercer dijous de cada mes són el nostre tresor. Són el nostre punt de trobada en que s’articula formació, recerca i innovació. Són moments per compartir expertesa i retrobament amb altres companys. No volia deixar de banda el fet de l’importància de compartir el dia del congrés de la SCCOT amb el congrés d’infermeria. És simplement fruit del treball multidisciplinar diari amb infermeria i que es materialitza en el congrés conjunt. No hem d’oblidar  que el congrés i les jornades dels hospitals comarcals serveixen com a cohesionadors del territori.

La SCCOT col.labora amb el Registre d’artroplàsties de Catalunya (RaCat) juntament amb l’AQUAS. Aquest registre s’inicià el 2005 i actualment és l´únic registre a nivel estatal. El registre es millora progressivament amb noves aportacions com el registre d’artroplàsties d’espatlla. Tenim com a objectiu la creació del registre de fractures de fèmur proximal donada la importància sociosanitària d’aquesta entitat amb unes 9000 casos/any a tot Catalunya.

La nova web ha estat modernitzada i actualitzada. Pretenem que sigui d’ús habitual. Aquí hi podem trobar els consentiments específics dels diferents procediments quirúrgics en català, la nostra revista i tot el referent amb les activitats de la societat.

La SCCOT col.labora estretament amb altres societats científiques d’Ortopèdia i Traumatologia com la SOTOCAV (Societat de Traumatologia de la Comunitat Valènciana) i la ABCOT (Associació Balear de COT).

No podem deixar de banda el balanç econòmic de la societat. Tenim uns comptes totalment sanejats i disposem de recursos econòmics suficients per organitzar un congrés sense patrocini. Això vol dir que disposem d’uns cent mil euros aproximadament. Les despeses bàsicament són per formació i premis. La transparència i el rigor en la gestió econòmica s’exposen en l’informe del tresorer durant l’assamblea del congrés.

Volia agrair tant a la Junta actual com a les anteriors el treball desinteressat, constant i honest que han fet que aquesta societat estigui on està. Volia acabar dient que estic a la vostra disposició i que és un honor assumir la presidència de la societat pels propers 2 anys.

 

Cordialment

Joan Minguell Monyart

Societat

Carta de presentació Junta directiva Juntes anteriors Estatuts i Normatives Fer-se soci